donderdag 26 januari 2012

Waarom houd ik van bevers?

-->


                    Waarom houd ik van bevers?

Mijn naam is Willy de Koning. Sinds 2007 ben ik fan van de bevers. Ik heb ze heel hoog zitten. Ze zijn flexibel, intelligent, vreedzaam, trouw, aaibaar en nog veel meer. M’n eerste bever zag ik in de Biesbosch, vanuit mijn opblaasbare kano en ik was meteen verkocht. Daarna ben ik ook in onze woonomgeving, midden Limburg, gaan zoeken.
Nou, daar kun je je hart ophalen als je van bevers houdt. Vanaf voorjaar 2009 ging ik ze ook filmen. Tientallen, misschien wel honderden keren kreeg ik ze voor de lens. Dat gaat niet vanzelf. Je hebt er veel tijd en veel geduld voor nodig en natuurlijk kennis van de bever.

Eén ding is makkelijk: hij laat zoveel sporen na dat hij z’n aanwezigheid zelf verraadt. Meestal wacht hij tot het schemert en in de morgen zoekt hij z’n burcht weer op. De mooiste filmopnamen heb ik kunnen maken als de bever vroeg uitgeslapen was en zich bij het volle daglicht liet zien.

Meestal sta of zit ik ergens aan een oever te wachten op m’n favoriete dier, vaak ook zit ik heerlijk relaxed in de kano. Vanaf het water laat hij zich makkelijker spotten. Niet alleen omdat de oeverbegroeiing me dan niet hindert, maar ook omdat ik dan minder als een bedreiging wordt gezien. Volkomen geluidloos drijf ik richting bever, daar waar ik z’n knaaggeluiden hoor en als ik geluk heb krijg ik hem in het vizier. Een verschrikte bever, daar heb ik niets aan en de bever zelf al helemaal niet. Dus hou ik me gedeisd.

Dat doe ik ook als ik langs de waterkant sta of zit. Wachten op wat er komt. Het is altijd een verrassing en soms is het helemaal niets. Soms ruikt de bever mij. Dan zie je z’n neusgaten hun voortreffelijke werk doen, z’n ogen scherp op mij gefocust, z’n staart in de aanslag om er een klap mee op het water te geven of, en dat is veel beter: geen reden om alarm te slaan. Dan keert hij me de rug toe en zwemt ongeïnteresseerd van me weg, op zoek naar voedsel. En ik heb het nakijken.

Uren film heb ik al gedraaid. Daar zitten schitterende opnamen bij van spelende en kussende bevers, bevers die hun vacht verzorgen, bevers die over land lopen, zwemmende, duikende en zittende bevers. Ook van dode bevers, bevers bij hoogwater, bevers die met hun voorpoten de schors van een boom trekken, knagende bevers, allerlei beversporen en de schattige murmelgeluidjes van jonge bevertjes vanuit de burcht.

Van al die uren filmmateriaal heb ik voor geïnteresseerden een beverdocumentaire gemaakt,  op YouTube en dit blog staan allerlei korte filmpjes. Ik geef lezingen en ben bezig met een boek over bevers. Op Twitter meld ik de laatste ontwikkelingen. Nog steeds ben ik niet uitgekeken op de bevers. Er zijn nog genoeg dingen die ik graag voor de lens zou krijgen; een bever die met een jong op z’n rug zwemt, parende bevers, een bever die een boom omknaagt of aan de burcht werkt. Maar ja, dat doen ze pas als het pikkedonker is. Misschien moet ik een infraroodcamera aanschaffen. Ik zou in de burcht willen kijken of onder water. Tja, zo blijf je bezig. Dus............blijf me volgen.


Trefwoorden voor de films op Youtube zijn: Bevers in Limburg, Jonge Bevers, Beavers in The Netherlands, Bevers in Nederland.

Meer informatie over de beverdocumentaire (3 films voor verschillende leeftijdsgroepen op één dvd, 10 euro exclusief verzendkosten)? Stuur een mail naar willydekoning@home.nl


In september 2012 is mijn boek 'Avonden aan de Waterkant' uitgekomen. Te koop of te bestellen bij de reguliere boekhandel en uitgegeven door KNNV-Natuurboeken.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten