zaterdag 13 april 2013

Man bloedt dood na beet van bever

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130412_039

http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3424704/2013/04/12/Visser-overlijdt-na-beet-bever-in-Wit-Rusland.dhtml

http://dieren.blog.nl/mens-en-dier/2013/04/12/bever-bijt-visser-doodhttp://www.spitsnieuws.nl

http://www.spitsnieuws.nl/archives/raar/2013/04/bever-vermoordt-man

http://www.powned.tv/nieuws/raar/2013/04/bever_eet_visser.html

Gisteren werd bekend dat in Wit Rusland een bever die zich bedreigd voelde een man aanviel en in zijn bovenbeen beet. Daarbij werd een slagader geraakt, de man bloedde dood voordat hulp ter plaatse was. De man was met twee vrienden op weg om te gaan vissen, toen de bever werd ontdekt. Hij liep er achteraan om de bever te filmen, met dit trieste resultaat. Blijkbaar hebben zijn vrienden het bloeden niet kunnen stoppen.
Bij sommige links is ook het (laatste) filmpje van deze man te zien.

Ik verbaas me over de berichtgeving van dit nieuws, zo verschillend van toon. Sommige media proberen dit 'leuk' te brengen, anderen plaatsen er een verkeerde foto bij (beverrat) en een meent zelfs te moeten melden dat de bever een visser heeft opgegeten. In de berichtgeving van Dierenblog kan ik me wel vinden. Daarbij wordt gewezen op de rol die de mens zelf speelt bij dit soort voorvallen. Zie onderstaand citaat.

Helaas zie je wel vaker dat fotografen in hun jacht op het ultieme plaatje weinig respect voor de natuur aan de dag leggen en alle ongeschreven regels aan hun laars lappen. Helaas krijgt het dier meestal de schuld als het misgaat, ondanks dat het de fotografen zelf zijn die door een gebrek aan ecologische kennis vaak het onheil over zich afroepen. 


Zelf heb ik ook een paar keer onbedoeld van zeer dichtbij oog in oog gestaan met een bever. Lees mijn blog van 29 juni 2012.  http://europesebever.blogspot.nl/2012/06/bever-schrikt-van-me.html
Ook in mijn boek 'Avonden aan de waterkant' beschrijf ik zo'n situatie, blz. 39. 




Mocht je ooit per ongeluk te dicht bij een bever komen, dan herken je meteen aan zijn gedrag of hij zich bedreigd voelt. Hou je gedeisd en ga zeker niet dichterbij. Dichtbij of in het water voelt een bever zich veilig en kan hij makkelijk vluchten. Met jongen in de buurt en op het land zal hij eerder tot een aanval overgaan als hij zich bedreigd voelt. 
Voor iemand die respect heeft voor de bever en zijn leefomgeving vormt de bever geen gevaar. Het is een vredelievend dier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten