dinsdag 27 januari 2015

Compensatie voor agrariërs


Hoe meer bevers, hoe meer lol? Die bewering gaat niet altijd op. 

Want: hoe meer bevers, hoe minder beschikbare territoria en dat betekent weer dat ze allerlei uithoeken opzoeken om zich te vestigen. Ze bouwen dammen op plekken waar agrariërs er last van hebben. De grond wordt te week en de zware tractoren zakken er in weg. Of de bevers graven holen die dan ineens kunnen inzakken. Het kan zelfs gevaarlijke situatie opleveren.

Gespecialiseerde bureaus bemiddelen tussen boeren en overheden om tot oplossingen te komen. Er kan een financiële vergoeding worden gegeven als compensatie; men kan ook overgaan tot overdracht van grond aan een natuurorganisatie. 

Bij de Geleenbeek in de buurt van het Limburgse Aasterberg is dat aan de orde. En bij de Vuilbemden ten noorden van Roermond is eenzelfde situatie gaande. Op beide plekken duurt het overlegstadium al geruime tijd. 
Ik verwacht dat ook op andere plekken in Nederland conflictsituaties tussen beveractiviteiten en economische belangen zullen ontstaan. En ondertussen gaat de bever door met bouwen en knagen.



Gisteren struinde ik rond bij Aasterberg. De bevers hadden er een dikke populier geveld, die lag half op de akker en er zitten grote gaten in de grond. 

Ben benieuwd wanneer hier de afspraken tussen boer en overheid/natuurorganisaties rond zijn.


4 opmerkingen:

  1. Dat zijn goede initiatieven en gelukkig dat er een potje is om boeren te compenseren.
    Wat een paar bevertanden al niet teweeg kunnen brengen. Een reus geveld. Heftig hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig Roos, is er een beverprotocol en is er geld. Toestanden zoals in Chili hebben we hier niet. En inderdaad. een reus is geveld. Ooit wilde ik mijn cameraval eraan vastmaken, maar dat lukte niet omdat de stam te dik was.

      Verwijderen
  2. Het faunafonds vergoedt overigens geen schade bij particulieren maar alleen in geval van bedrijfsmatige land- of bosbouw (Oord 2009)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beverprotocol:
    Het kan voorkomen dat een bever een hol maakt op een ongewenste plek, bijvoorbeeld in een dijk met een waterkerende functie. Voor zulke gevallen stelt het waterschap een protocol op, samen met het ministerie van LNV en de provincie. Mogelijke maatregelen zijn het afdichten van het hol, zodat de bever een andere plek gaat zoeken, of de bever vangen en op een andere plek opnieuw uitzetten. (Natuurontwikkeling)
    Dit protocol wordt enkel toegepast bij de Overheid, particulieren en privaatpersonen vangen BOT!

    BeantwoordenVerwijderen