donderdag 7 september 2017

Mooie praatjes over bevers




Vroeger geloofde ik alles wat ik las over het gedrag van de bevers. Als je ze zoals ik al 10 jaar volgt in de praktijk merk je dat sommige teksten uit boekjes en tijdschriften helemaal niet kloppen en dat de beweringen moeten worden bijgesteld. Soms wordt er (omwille van een leuke tekst?) zomaar wat bij verzonnen. Dat merkte ik vandaag toen ik het septembernummer van Roots Natuurmagazine las. 


Daar staat een artikel in van redacteur Kim Veenman over dieren die hamsteren. Als meest grote hamsteraar wordt de bever genoemd. Hij zou bergen voedsel aanleggen als wintervoorraad die boven water uitsteken. Nog nooit gezien! 






In Nederland zijn nog maar weinig beverfamilies die een wintervoorraad aanleggen. De bevers hebben hun gedrag aangepast aan de slappe winters van de laatste jaren. Er zijn maar weinig burchten waar het water rondom bevriest, in de Biesbosch misschien. De stromende beken en de diepe Maasplassen in Limburg zijn bijna altijd ijsvrij. De meeste bevers bij plassen en meren kunnen ondanks het ijs altijd nog wel ergens naar buiten om voedsel te zoeken. 







 






Op plekken waar het water snel bevriest leggen bevers wel een voorraadje takken onder water aan, maar boven het water uitsteken? Nee hoor! Ze steken ze in de modder, zodat ze ze onder het ijs door vanuit de burcht kunnen bereiken en uit de bodem kunnen trekken of afknagen. 


De laatste periode met dik ijs was in 2010. Staande op de schaatsen heb ik die winter wel eens zo'n takkenopslag gezien, niet eens vlak naast de burcht. Bevers hamsteren wel in de zin van opvetten. De komende maanden eten ze zich dik en rond. Mais is populair, suikerbieten gaan erin als koek en natuurlijk is er nog steeds voldoende vers blad, boombast, gras en kruiden. En dat de jongen altijd voorrang krijgen bij de verdeling van het voedsel, zoals in Roots staat? Ook daar heb ik mijn twijfels bij. Meestal kunnen ze een snauw krijgen van de broers, zussen en vader als ze om een takje bedelen. De moederbever heeft iets meer geduld met de jongen. 



Overigens; het verhaaltje boven dat van de bever gaat over de korenhamster. De korenwolf welteverstaan die alleen hier nog in onze Limburgse regio leeft. Er staat bij dat ze hun wangzakken kunnen vullen met lucht, zodat ze beter blijven drijven bij het zwemmen. Ha, ha ha, een korenwolf zwemt toch niet? Die leeft op akkers!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten